header Protectia Consumatorilor Testat MarcaIncrederii InfoCons
mesaj
bar

scaneaza

spycit

afla_cat_costa

telefon_consumator

112

ia_atitudine

o9atitudine

gc

cobalt


alege

o9atitudine

stop_risipei


Comertul online a capatat un rol din ce in ce mai important in societatea moderna, fiind din ce in ce mai prezent.
Ceea ce trebuie retinut este faptul ca acest timp de cumparaturi beneficiaza de o reglementare legala, regasita in OG nr. 130 / 2000, care cuprinde dispozitii privind contractele inchiate la distanta.
Conform OG nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta si Legii nr. 51/2003, care aproba ordonanta, consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cadea in sarcina consumatorului sint cheltuielile directe de returnare a produselor.
Astfel, in cazul produselor achizitionate online, acestea trebuie sa fie returnate in aceeasi stare in care au fost livrate (in ambalajul original cu etichetele intacte si documentele care le-au insotit).
Unica mentiune care trebuie facuta, este ca aceste prevederi se aplica numai persoanelor fizice.
In cazul in care vinzatorul nu isi informeaza clientii despre acest drept sau nu ofera o serie de alte date precum adresa exacta, termenul de valabilitate, numarul de telefon etc., atunci produsul sau serviciul este considerat livrat fara cerere de comanda din partea consumatorului. De asemenea, legea mai spune ca avand cazul in care comerciantul a omis sa transmita consumatorului  aceste informatii, termenul pentru denuntarea unilaterala a contractului este de 90 de zile. Vinzatorul isi poate informa clientii fie in sectiunea Termeni si conditii specifce a site-ului, fie printr-un document care insoteste marfa la destinatie.

Sorin Mierlea
Președinte InfoCons
Organizație pentru Protecția Consumatorilor

o9atitudine Marca Increderii ICRT Consumers International
Jos

animation

bar

           

© Toate drepturile rezervate InfoCons

InfoCons este singura voce la nivel naţional pentru consumatori, membru cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale Consumers International. Asociaţia de consumatori este necesară acum, mai mult ca niciodată. Viziunea noastră este o lume unde să avem cu toţii acces la siguranţă, bunuri şi servicii durabile. Puterea noastră colectivă este suportul pentru consumatorii din întreaga ţară.
InfoCons este operator de date cu caracter personal inregistrat cu nr. 12617/05.10.2009
* număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, din toate rețelele

Pentru reprezentantii mass media care doresc sa fie acreditati pentru informatiile transmise de InfoCons si pentru a beneficia de acces gratuit la site-ul de teste comparative (testecomparative.ro), sunt rugati sa transmita o solicitare in acest sens la adresa de mail: presa@infocons.ro

InfoCons | Cod Unic de Inregistrare 15535584
Str. Negru Voda 3, sector 3 Bucuresti, Romania
Tel: 021/319.32.66, 031/101.25.14 | Fax: 031/101.25.15

Partenerii noștri:

federatie